La poma és rica en pectina, sucres i vitamina C. Té propietats medicinals.
Es tracta d'una fruita rica en sucres, majoritàriament fructosa i en menor proporció glucosa i sacarosa. Conté petites quantitats de vitamines i minerals entre els quals destaca el potasi. Les extraordinàries propietats dietètiques que se li atribueïxen a aquesta fruita, es deuen als elements fotoquímics que conté més que al seu contingut en nutrients. Alguns d'ells, tenen propietats antioxidants.
A més de menjar-la crua, la millor manera d'aprofitar al màxim els seus nutrients, també es pot degustar rallada, rostida... Si es pren amb pell és una font gens menyspreable de fibra, útil per a pal·liar el restrenyiment, mentre que si es consumeix rallada, combat la diarrea.
Ingerir el seu suc és també una excel·lent forma d'aprofitar-se de les seves propietats, i de calmar la set.
Conté petites quantitats de vitamina E o tocoferol i vitamina C, d'acció antioxidant. El contingut en vitamina C difereix segons la varietat, sent les que més vitamina C contenen (11 mg), seguides de la Granny Smith (7,3 mg), la Golden (5 mg) i les varietats vermelles (3,6 mg). Per altra banda, també estan presents les vitamines del grup B que afavoreixen les funcions nervioses.
- Minerals. Destaca la presència de potasi, necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular i que, alhora, que afavoreix la funció renal.
També conté petites quantitats de cinc, manganès, sofre, flúor, iode, bor o seleni, que ocupen importants funcions en els processos que tenen lloc en la cel·lula.
- Fibra. La poma és rica en fibra, es calcula que una poma aporta uns 3 grams de fibra. Aquesta fibra no només està en la seva pell, sinó també en la seva polpa, i es composa fonamentalment de celulosa i pectina, que exerceixen una interessant acció sobre la regulació del trànsit intestinal. Aquestes fibres resulten tan eficaces per a estimular un intestí mandrós com per a ajudar a combatre una diarrea.
A més, la poma és rica en flavonoides, com la quercetina, de propietats antioxidants, i amb tanins, amb capacitat astringent i antiinflamatòria, així com amb àcids orgànics com l'àcid màlic i el tartàric.
|