Els recents estudis sobre el tomàquet han descobert que conté licopè, un pigment que li proporciona el seu característic color vermell i que és el màxim responsable de la seva beneficiosa influència al nostre organisme. Altres fruites com la síndria, la pastanaga, l'albercoc, ... també contenen licopè, però el tomàquet és el que més quantitat en té. Una de les seves funcions és retardar l'oxidació de les cèl·lules, pel que és un gran antioxidant.
Aquesta substància s'allibera sobretot al cuinar-se. Per aquesta raó, qui practica la cuina mediterrània, on abunden les salses de tomàquet i els sofregits que duen també una base de tomàquet s'està assegurant un millor aprofitament del licopè.
El tomàquet és a més un aliment ric en vitamines C i A. Posseïx minerals com el ferro, fòsfor, calci, magnesi, zinc, coure, potasi i sodi. Per tot això, és un conegut mineralitzant i desintoxicant, eliminant gràcies al seu efecte diurètic l'àcid úric.
Un altre dels seus components estrella són els flavonoides, pigments que s'encarreguen de mantenir la integritat de la paret cel·lular, fent-la menys fràgil i més permeable.
Conté 20 calories per 100 grams, el que li converteix en un gran aliat de dietes i règims. Igual que moltes altres verdures i fruites, el tomàquet és un antioxidant, ric en vitamines i minerals que ha d'estar present en una dieta sana i equilibrada.
|